A munkaerő piaci helyzet alakulása Zala megyében


Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2009 szeptemberében nőtt korábbi hónaphoz képest hazánkban a munkaügyi központok kirendeltségeire bejelentett állások száma (mintegy 27300 ezer új állást jelentettek be a munkáltatók - 3000-el többet, mint augusztusban) 2008 szeptemberéhez képest így is jelentős, 32,4%-os az elmaradás.


Sajnos a gazdasági válság erősen érezhető volt valamennyi régióban, a nem támogatott állás-kínálat hónapról hónapra lényegesen elmarad az előző év hasonló időszakához képest. A pályakezdő álláskeresők száma is jelentős mértékben növekedett. A 2008-as évben a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének következménye és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.


Zala megyében sem túl rózsás a helyzet: 2009 szeptemberében az előző év szeptemberéhez képest 47,1 százalékkal több álláskeresőt tartottak számon (18614-et). Ez az arány meghaladja az álláskeresők számának országos, 33,6 százalékos növekedését. Viszont Zala megyéhez képest tíz másik megyében jóval alulmaradnak az eredmények, például Komárom-Esztergom megyében 99,3 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.


2009 szeptemberében 1527 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a megyében. Ez a szám 56,5 százalékkal magasabb az előző évi adatokhoz képest. Zala megye ez alapján is a középmezőnyben helyezkedik el. Egyes prognózisok szerint 2010-ben enyhülni látszik a gazdasági válság hatása, és talán a kedvezőbb helyzet segíti majd az álláskeresők munkába állását.

 

 


Állás zala megyében
Copyright 2011 - www.zmmk.hu Minden jog fenntartva Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!